úterý 11. února 2014

referát do přírodopisu



Popis: Kapradiny mají mnoho druhů (např. Nephrolepis exaltata) a všechny vyžadují světlý stín a vysokou vzdušnou vlhkost. Pak se jim bude dařit a budou skvěle doplňovat interiér našeho bytu. Ve své domovině žijí ve stínu vysokých stromů, nebo ve štěrbinách kůry stromů.
Umístění: V době vegetačního klidu by měly být umístěny na chladném stanovišti. V zimních měsících jim může škodit příliš vysušený domácí vzduch, proto přeneseme kapradiny do chladnějšího prostoru. Jinak mají malé světelné nároky.
Zálivka:. Vyžaduje středně bohatou zálivku. Během vegetace musí být zemina stále vlhká, ale ne přelitá. V přírodě kapradiny většinou najdeme na vlhčích stanovištích, ale ne přemokřelých. Kapradiny jsou stejně citlivé k úplnému vyschnutí kořenových balů jako k jejich delšímu nadměrnému přemokření. Rostlinám velmi prospívá rosení.
Hnojení: Hnojíme je velmi opatrně a protože rostliny výživu potřebují, prospívá jim každoroční přesazení do výživného substrátu s vysokým podílem humusu.
Množení: Množí se výtrusy, ale mnohem častěji dělením trsů rostlin.
Poznámky: Kapradiny mohou napadat červce a štítěnky. Jako ochrana slouží některé insekticidy, ale lépe je potírat listy ředěným lihem. Mšice odstraníme potíráním mýdlového roztoku.

Žádné komentáře:

Okomentovat